skizze2Starina je uvek dobro mislio i koristio je blagodatno blagodat Bozji. Ranovčani su odavnina bili veoma poznati po dobroj i ukusnoj rakiji ,koja se našla i na stranim trpezama….

U tadašnje vreme,kao i u sadašnje vreme bila je retkost da neko lično poseduje kazan za izradu rakije. Ali ,druga vremena su bila jer svaka kuća je posedovala po par šljivara i kada je bila sezona branja šljiva po par dana bi se sakupljale šljive sa dosta komšija koje su pomogle u branju da bi se što pre završilo,danas kod jednog sutra kod drugog . Nije bilo tarktora i prikolice već ona volovska kola pa su se ljudi uzajamno pomogli kako u transportu tako i u radu. Šljive bi se stavile u velike bačve i sačekalo vreme vrenja,a onda bi se pozvala ta osoba koja je posedovala kazan za izradu rakije. Čekalo bi se više puta i po par dana jer zavisno od ljudi,neko je imao više šljiva za izradu rakije pa je trebalo i više dana da se boravi u nekom domacinstvu. Današnjica ,zaboravnost pojedinih bujnih i rodnih šljivara ostavljeni vremenu i zaboravnosti. Starine poodavno napustiše ovaj zemaljski zivot,deca krenuše po dijaspori pa onda unuci i tako nove generacije i ne znaju kako i na koji način „dolazi” ta rakija u onoj flaši!

Dok bi kazan bio u dvorištu domaćina i „pekla „ bi se rakija običaj je bio da se u večernjim satima prikupe komšije a i neki prolaznik,da oprobaju rakiju ali obično bi se to oprobavanje nastavilo dalje da se pije uz neku vruću projaru i komad sira i slanine koju bi domaćin sa puno srca posluživao. Nije bila retkost da svrate i oni koji su imali uza sebe i neki isnstrument,obično violinu ili gajde pa bi se taj talas raspoloženja povisio i do te tačke kada bi se zaigralo i zapevalo oko rakijskog kazana. Radosnica meseca i pratioca zvezdanog podneblja pružalo je svima njima bekrijanje do ranih jutarnjih sati……

U modernoj danasnjici,pored šljivove rakije obično se još posprema i rakija od smokvi,dunje,kruške i ostalog voca. Boja i ukus i jačina rakije zavisi od kvaliteta buradi,materijala buradi i stajanje u burad. Običaj je kada se sin ili ćerka rodi toga dana se obično napuni jedno poveće bure sa rakijom ,dobro se zatvori i tako stoji do onog vremena kada se naslednik ozeni ili naslednica udaje. Na dan svadbe otvara se bure i poslužuju se gosti.

Real fabrika

Fabrika je sagrađena 1976 godine u saradnji sa Godominom. Bilo je vremenskog prekida u proizvodnji. Posle renoviranja 2006 .god zvanično je ponovo puštena u pogon pod novim nazivom i sa novim vlasnikom Zdravković Vladanom.