ambulanta5Krajem pedesetih godina, u našem selu već je postojala zdrastvena ambulta. U početku je bila smeštena u domu kulture,do pošte na levu stranu. Dve osnovne prostorije koje su bile tako sređene jedna za pregled pacijenata a druga za osnovne kartotecke potrebe,injekcije i za prvu pomoc. U hodniku su pacijenti ,sedeli i čekali u redu. Bile su još dve manje prostorije namenjene kao wc,za lekara a drugi za pacijente.

Selo Ranovac možda u nekim vremenskim intervalima nije imalo lekara. Jer većinom lekara nisu želeli da se zadrže u selu. Međutim medicinska sestra je bila uvek dostupna,obavezama prema pacijntima,injekcije ,možda neka povreda,previjanja,i nedaj Bože nekih iznenadnih povreda nasih mestana.

Šesdesetih godina radio je Dr.Mića sa njegovom suprugom,zatim Dr.Luka sa njegovom zenom Emom,Dr.Antić sa suprugom Mirom ,neko vreme je radio lekar poreklom iz Palestine.

Pokojna Julka Jovanović,dugo godina je radila u zdrastvenoj ambulanti u održavanju higijene.Početkom juna 2007. godine naša meštanka Julka napustila je ovozemaljski život.Današnja zdrastvena ambulanta ,sagradjena je sedamdesetih godina u modernom stilu,tako da su na spratu stanovi za medicinsko osoblje i za lekara.

Scannen0006

Ambulnta je renovirana 2007.gonine. U prizemlju zdrastvene ambulante sa desne strane kada se uđe još uvek je prazno stomatološko odeljenje,namenjeno i za jednog stomatologa.

apoteka000003

Apoteka je snabdevena potrebnim lekovima,mada i drugim prirodnim produktima koji se svakim danom sve više koriste i traže. Farmaceutska tehničarka Ljubica Ilić iz Petrovca radi u apoteci. Radni dani apoteke su ponedeljak,utorak,četvrtak i petak.

Dr.Buda radio je dugo godina u ranovačkoj ambulati,zbog drugih obaveza u karijeri morao je da se preseli u Petrovcu. Od pre godinu dana na tom radnom mestu radi doktorka iz drugog mesta. Dragana Bogdanović zaposlena je kao medicinska sestra u ambulanti,kada su i te obaveze da mora na teren zbog pacijenata ,veoma rado ide.

Nasoj meštanki Verici,nase najtoplije zahvalnosti na svemu ,neumorno je obilazila svoje pacijnte i kada su bili u postelji pospremljeni na duzi put-put njihove večnosti. Verica je verno radila u ambulanti do zadnjeg dana ,kada je i penzionisana pre par godina.Predsedniku mesne zajednice Radisi Mladenovic ,zahvaljujemo na njegovom zalaganju oko renovacije zdrastvene ambulante a takodje i oko organizovanja da apoteka redovno radi i pruža pacijentima potrebne usluge.