folklor 70Od davnina naši meštani su sa ljubavlju negovali tradiciju svojih predaka,te su tako i preneli svojim budućim pokolenjima .

U davna vremena kada se nije moglo sve kupiti,naši meštani su sejali konoplju te se iz konoplje preradom dobilo laneno platno. Naše meštanke su svojim umećem i pranjem takvog platna koja je u početku imala tamniju boju dobijale belu boju platna.Koristile su za narodnju nošnju našeg podneblja,kako za devojke tako i za mladiće. Mada nije bila retkost da se i starije osobe obuku u narodnju nošnju. Tradicija je bila na nekoj svetkovini,slavi ili zavetini u ranim popodnevnim satima da se meštani okupe u crkvenoj porti gde bi započela igranka. Onda bi se moglo videti ko iz koje kuće dolazi jer obično su devojke oko vrata imale u tadašnje vreme „talire” ili možda i poneki dukat što bi uzajamno išlo uz narodnju nošnju na takve svetkovine. Nisu svi mogli biti imućni ali ko šta je imao sa tim se ponosio,veselio i delio sa drugima trenutke radosti.

Ranovački folkolor nastupao je na mnogim manifestacijama kako u Srbiji tako i po dijaspori. Osvojili bezbroj priznanja i medalja. Sprijateljili se sa mnogim prijateljima u našoj zemlji i van nje. Formirana je i mlađa grupa folkloraša u našem selu od 6 godina pa do 15 godina.